Pages

15.11.13

Teknik Bentukkan Tudung

Wanita dan kecerewetan memang tidak dapat dipisahkan..ibarat bff gitu, lebih2 yang berkaitan kecantikan. Biar sedap mata memandang gitu. Sebab tu tang bersiap nie bawak2 bertenanglah kaum adam... agak menduga kesabaran. Mana nak make up... nak iron baju lagi.. nak touch rambut lagi....nak cari tudung lagi ...uisshh busy2.
Bercakap pasal tudung nie, nak share la kan teknik yang digunapakai oleh sepupu me. Dah ramai orang tau kot tapi me tak pernah ambik tau. :p. Sometimes bila pakai tudung bawal bentuk tudung depan tu jadi melepet...senget benget la... so kurang lah nampak cun. Maka adalah yang cerdik pandai keluarkan teknik simple gini.
Guna lilin pun boleh. Lilin dipanaskan pada iron, suhu iron tu just nice. Bila titisan lilin mencair atas tudung gosok macam biasa. Tapi ingat bukan semua tempat yang perlu dililinkan, buat pada kawasan lipatan kain yang akan membentuk depan tudung sahaja.



Gosok kasi licin punya. Jangan tebal sangat nanti tudung jadi terlalu keras.

 
Perhatikan jarak tangan kiri dan tangan kanan.. lilinkan area dalam tu sahaja.

amacam cantik ke tidak bentuknya? nampak kejung hahaha tapi ada yang suka guna cara gini..taste masing-masing.
Satu disadvantages teknik ini adalah kesan lilin sukar dihilangkan apabila dibasuh. Kena pandai2 adjust kadar lilin tersebut supaya perubahan kaler tidak terlihat pada tudung. Silap haribulan orang lain pun boleh perasan.


14.11.13

Keropok Bayam

Apa ada dalam itu balang ye?? Ha nie nak cerita. Keropok asli tanpa bahan pengawet dan perasa tiruan, memang tak ragu2 nak makan sebab bukan sahaja sedap tapi berkhasiat juga. Haruslah berkhasiat sebab guna sayur sebagai bahan utama. Laju depa makan sampai tinggal suku jer dalam balang.. krak krukk..krak.kruk..bunyinya..

Ginilah rupa keropok bayam yang sedap dikudap semasa tengah bosan2..sambil2 tengok TV ker atau pun time berpicnic pun boleh. Simpan dalam bekas kedap udara..tahan lama skit. Cantik terbentuk jer rupa dia kan.
opps sebelum terlupa nak bagitau bahan2nya... ini resepi dari kakak opis...she rajin bawa macam2 kat opis..murah rezeki kan kalu rajin menjamu orang nie...so kalau uols nak try dipersilakan.

Bahan2 seperti berikut. Sukatan ikut sesedap rasa uols la ye.
1) Campurkan sedikit tepung beras bersama tepung jagung
2) Sedikit udang kering, ikan bilis dan bawang putih (Blend)
3) Campur bahan No 1 dan No 2 bersama. Biar serasi org kata.
4) Salutkan sawi bersama bahan diatas.
5) Siap untuk digoreng.


Baby Kiko Warehouse Clearance Sales | 20th - 23th Nov 2013

Baby Kiko Warehouse Clearance Sales 
Date: to
Venue: No. 1, Jalan Industri PBP 13, Taman Industri Pusat Bandar Puchong, Puchong, Selangor



13.11.13

Panjat


Kesibukan menghadiri training membuatkan ruang untuk me berblog sangat terhad...tak sempat nak tulis apa2 pun kat sini... Kalau boleh nampak habuk dah tebal seinci kot.. hahaha. Cerita pasal training kita update later la ek, sebelum tu tatap dulu buah hati pengarang jantung kesayangan me.
Now dah 10bln, lasak..aktif...manja.serah je pada dia... tengoklah gelagat adriana .. ingatkan dah dapat duduk atas kerusi empuk dia rileks duduk diam2 sekali..........



sengih2 nie cam ada benda dia nak buat
 


misi bermula..keluarkan kaki kanan dulu. then kaki kiri lak... kasi adjust badan.....
  


taaaadaaa berjaya....
 



opsss tak complete lagi..tengoklah terus panjat atas meja la pulak...tak takut tu janji redah ye...jenuh letak balik tapi cam gitu gak gaya last2 duduk atas pangku la jawabnya....budak2 nak membesar jangan bantai melalak depan public sudah