Hati-hati sekarang bila bercadang nak makan kat luar lagi2 area KL sebab dah ada beberapa kes demam kepialu dikesan baru-baru ini. Demam Kepialu disebabkan kehadiran bakteria Salmonella Typhii yang mencemari makanan atau minuman..Bila kebersihan tidak dititikberatkan....cara handling makanan/minuman pun out macam2 penyakit boleh himpit.
Jumlah kes yang direkodkan hingga semalam.. sekarang pihak berwajib bekerja keras monitor kes nie supaya tak merebak ke tempat2 lain.. demam kepialu bahaya boleh membawa maut ye..
Seramnya dahlah kebanyakan premis makanan menggunakan tenaga kerja asing..camner tahap kebersihan depa pun kita tak tau.. lagi2 yang tak de suntikan vaksin tu...
Langkah2 pencegahan yang perlu dibuat bagi mencegah jangkitan demam kepialu..
Penting untuk lebih selective dalam memilih gerai/restoran yang lebih bersih tahap pengendaliannya. Jika ada tanda2 yang merupai demam kepialu cepat2 dapatkan rawatan bagi mengelakkan masalah lebih buruk.