Pages

25.3.15

Senarai Barangan Yang Dikenakan GST

Panduan buat rakyat seluruh Malaysia yang akan menghadapi hari2 bersama GST bermula minggu depan. Sama2 kita menghitung hari ye huhu...Ingat tau kawan2, tax GST sebanyak 6% bagi barang2 keperluan yang diproses serta perkhidmatan tercatat dalam senarai. 


Segala senarai penuh boleh lihat dalam listing pdf. Maybe ambil masa nak faham sebab listing dia agak panjang, Silap2 haribulan nak pergi shopping terpaksa bawa nota panjang nak filter mana kena GST mana tak....tapi macam banyak barang kena GST..acaner tu??


Dari hujung rambut hingga hujung kaki semuanya kena count on 6% GST...budget kena kira betul2...Huhu..Bila kos pengeluaran meningkat sampai kat end user sah2lah pasti ada harga barang terpaksa dinaikkan..ingat peniaga nak absorb kos..memang tak lah..

Entahlah takut cantik di kertas tapi realiti menekan rakyat. Susah nak baik sangka dengan GST nie. sebab implikasi dia tetap berbalik kepada kita semua. Faham2 jerlah dekat Malaysia once barang naik no more turun2 balik..


No comments:

Post a Comment

My HeartBeat