Pages

19.2.16

Dessert Jumaat

Wah, pagi-pagi terhidang dessert atas meja. Meja sementara buat letak makanan kalau kitaorang makan-makan.
Untung ada kawan-kawan yang tahu membaking nie..
Bukan setakat boleh ambil order customer cari pendapatan tambahan, sesekali diaorang akan bawa hasil baking ke office...
Besar pahala nya menjamu orang nie..
Saya doakan kawan-kawan saya tu sentiasa di murahkan rezeki..Amin

Zura bawa Cream Puff


Mar bawa Kek Red Velvet.

Alamak belum tengahari dah menambah kalori dalam badan..huhuhu
Susah nak kata TIDAK sebab dessert diaorang sungguh umpphhh....
Rasa sekeping tak cukup....awat sedap sangat nie....tengok2 aik 2 keping dah ku bedal..
Terima kasih daun keladi
Lain kali sila baking lagi.... :p



12.2.16

Gelas Besar Border's Tea

Tengah trending kat Malaysia dengan "Air Gelas Besar''
Tak susah nak cari sebab merata-rata orang jual.....benda tengah hangat di pasaran kan.
Semua nak ambil peluang cari rezeki ye tak..
Terpesona kot dengan keunikan gelas besar yang penuh berisi ais dan air nie..
Dengan bermacam-macam perisa lama-lama tengok mau cair dibuatnya..
Orang lain beli awak pun terikut nak order satu....padahal saya bukan minum ais sangat..hehhe
Seesekali nak cuba air fenomena apa salahnya kan..

Saya beli chocoberry (chocolate campur strawberry).. harga rm6.50 mahal sedikit berbanding perisa lain RM5.50 sebab campuran dua perasa. 
Sedap, walaupun pekat rasa dia tak terlalu manis. bolehlah nak layan lagi lepas nie oppss ada hati tu.. Dengan size yang besar memang ambil masa nak habiskan.. jenuh mak aih! Siapa tak kuat minum sila kongi bersama-sama ye.. Bukan apa elakkan pembaziran..



5.2.16

Roselle Kering

Roselle merupakan tumbuhan herba yang kaya dengan anti oksidan.
Terkenal kerana ia mempunyai kandungan vitamin C, mineral dan serat yang memberi manfaat yang baik kepada tubuh badan manusia.

Khasiat Roselle
  • Roselle kaya dengan vitamin A, Beta Karotina dan C, mineral (potasium dan kalsium)
  • Roselle mampu menurunkan kandungan kolesterol dalam darah.
  • Roselle mengandungi banyak asid organik iaitu asid yang sangat berguna kepada manusia sebagai sumber tenaga
  • Roselle membantu menyeimbangkan berat badan
  • Roselle boleh menyekat pertumbuhan kanser
  • Menurukan darah tinggi
  • Menurunkan paras gula dalam badan bagi pesakit diabetis
  • Mengurangkan sakit kepala/migrain
  • Membantu memulihkan ketagihan dadah
  • Membantu meningkatkan stamina badan
  • melancarkan proses penghadaman
  • Mengurangkan kadar penyerapan alkohol.
  • Baik untuk ginjal
  • Memulihkan penyakit kulit
  • meredakan gigitan serangga
  • Boleh menapis racun dalam tubuh badan
  • Membantu proses metabolisme biasa dalam badan manusia serta proses pengoksidaan enzim dalam hati yang bertindak melindungi tisu-tisu hati dan jantung.

Ada member bagi roselle kering untuk dicuba
Bila dihidu macam bau asam keping pun ada hahaha..
Nak cuba ke tak ni?? 
Tengok senarai khasiat yang bederet-deret tu, rugi kot kalau tak dicuba
kalau dapat diamalkan lagi la bagus...


Sebenarnya saya dah pernah minum kordial roselle.. not bad! sangat sedap dan menyegarkan bila diminum sejuk..

Rendam beberapa kuntum roselle kering di dalam air panas sehingga kembang beberapa seketika..disebabkan roselle nie ada rasa masam letak sedikit gula untuk lebih umpphh..


Sedia untuk diminum :)



3.2.16

KWSP Potongan Caruman

Antara intipati Pengubahsuaian Bajet 2016 yang dibentangkan Dato Najib hari tu, terdapat satu perkara menjadi hot topik dikalangan pekerja swasta yang ada caruman KWSP.

# Kerajaan bersetuju untuk mengurangkan potongan caruman KWSP pekerja sebanyak 3% mulai Mac 2016 sehingga Dec 2017. Walaubagaimana pun caruman majikan dikekalkan. Langkah ini dijangka meningkatkan perbelanjaan swasta sehingga 8bilion ringgit setahun.

Nak kekalkan 11% atau kurangkan 3% ?? Ada pro dan kontra dia. Bila caruman kurang, orang boleh berbelanja lebih...dapat tingkatkan ekonomi domestik secara tak langsung. Tapi perlu diingatkan KWSP adalah simpanan hari tua...kepentingan masa depan bila dah bersara nanti
Berikut adalah pautan Borang KWSP17A Khas 2016.



SOALAN-SOALAN LAZIM

PENURUNAN KADAR CARUMAN BERKANUN SYER PEKERJAMULAI UPAH/GAJI MAC 2016

1          Apa yang dimaksudkan dengan penurunan kadar caruman syer pekerja yang diumumkan oleh kerajaan pada 28 Januari 2016?

Ia adalah pengurangan kadar berkanun bagi syer pekerja mulai upah/gaji bulan Mac 2016 (Caruman bulan April 2016) hingga upah/gaji bulan Disember 2017 (Caruman bulan
Januari 2018).

2          Mengapa berlaku penurunan kadar caruman KWSP syer pekerja?
Ia selaras dengan Pengubahsuaian Bajet 2016 yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri pada 28 Januari 2016.

3          Berapakah penurunan kadar berkanun syer pekerja?
Penurunan kadar berkanun ini melibatkan dua kategori pekerja seperti berikut:-
a)   Pekerja/ahli yang belum mencapai umur 60 tahun
Penurunan kadar caruman syer pekerja sebanyak 3 peratus daripada 11 peratus kepada 8 peratus; tertakluk kepada Jadual Ketiga Pindaan 2016.
b)   Pekerja/ahli yang telah mencapai umur 60 hingga 75 tahun
Penurunan kadar caruman syer pekerja sebanyak 1.5 peratus daripada 5.5 peratus kepada 4 peratus; tertakluk kepada Jadual Ketiga Pindaan 2016.

4          Di mana majikan/pekerja boleh merujuk Jadual Ketiga Pindaan 2016?
Jadual Ketiga Pindaan 2016 yang baharu boleh diperoleh dari laman web KWSP www.kwsp.gov.my mulai 16 Februari 2016.

5          Bilakah tempoh kuat kuasa penurunan kadar ini?
Mulai upah/gaji bulan Mac 2016 (Caruman bulan April 2016) hingga upah/gaji bulanDisember 2017 (Caruman bulan Januari 2018).

6          Adakah syer majikan diturunkan?
Tidak. Kadar caruman syer majikan kekal pada kadar semasa.

7          Bolehkah pekerja/ahli mengekalkan kadar caruman syer pekerja semasa?
Boleh dengan melengkapkan Borang KWSP 17A (Khas2016) iaitu Notis Pilihan Mencarum Melebihi Kadar Berkanun (Syer Pekerja) dan perlu dikemukakan kepada majikan untuk
pengesahan sebelum diserahkan kepada KWSP.

8          Di mana Borang KWSP 17A (Khas2016) boleh diperoleh?
Borang boleh diperoleh dari laman web KWSP www.kwsp.gov.my mulai 2 Februari 2016.

9          Dimanakah majikan/pekerja boleh menghantar Borang KWSP 17A(Khas2016)?
Borang boleh dihantar ke kaunter atau di pos ke mana-mana pejabat KWSP Cawangan.

10      Bolehkah pilihan ini dibatalkan setelah pekerja/ahli mengemukakan Borang KWSP 17A (Khas2016) kepada KWSP?
Tidak. Pilihan tersebut terpakai untuk tempoh upah/gaji bulan Mac 2016 (Caruman bulan April 2016) hingga Disember 2017 (Caruman bulan Januari 2018).

11      Bagaimana pilihan ini boleh terbatal?
Ia boleh terbatal dalam keadaan berikut:
a. mulai upah/gaji bulan Januari 2018 (caruman bulan Februari 2018);

b. pekerja/ahli bertukar majikan.

Setiap orang ada kepentingan dan keutamaan yang tertentu.. jadi berkira-kira la  mana yang terbaik untuk diri sendiri. Macam officemate saya ramai yang memilih  untuk kekalkan 11% kata mereka anggap macam ''force saving''  lagipun tak banyak beza lebihan yang ada kalu kurangkan 3%...


My HeartBeat