Pages

31.12.15

Dividen ASB 2015

Teka teki sudah terjawab . Kadar Dividen ASB 2015 yang dinantikan pelabur telah pun diumumkan oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB) tempoh hari. Okeylah walaupun mencatatkan penurunan berbanding tahun-tahun sebelumnya..
4hb Jan 2016 dah boleh update buku ASB anda. Bolehlah nak plan apa-apa yang patut.. Memandangkan ekonomi semasa yang kurang memberansangkan, tahun 2016 diramalkan tahun paling mencabar kehidupan rakyat Malaysia...nak struggle dalam keadaan serba serba mahal dan naik..aduh terasa seram sebenarnya. Moga Allah beri kekuatan kepada kita semua..

30.12.15

Mini Kebun


Tak tahulah sesuai ke nak sebut mini kebun sebab penghuni dia 'secoit' mana pun hahah. Setakat nie ada penambahan beberapa pokok. Jadi bab-bab penjagaan pokok amat dititikberatkan. Lagi-lagi tang penyiraman air. Pernah haritu masing-masing terlupa nak siram esok hampir nak layu daun dia...sayang kan.
Jadinya lepas balik kerja memang masa paling cun nak siram pokok-pokok tu, ikutlah sesiapa yang 'free'  dia akan buat...saya atau suami. Disebabkan adriana suka betul nak menolong panggil dia buat sekali...alah mummy tahulah niat besar awak tu nak main air sebenarnya kan..hehehe


Inilah barisan pokok-pokok yang berjaya kitaorang tanam. 
1) Lidah Buaya
2) Daun Bawang
3) Daun Sup
4) Halia
5) Daun Kesum
6) Hempedu Bumi - suami saya boleh minum air rebusan hempudu bumi nie...aduhhh pahit kot.. tak faham camner dia boleh tahan....bluweeek! Bila ditanya kenapa minum air rebusan tu bukan ada kencing manis.. jawap dia takkan nak tunggu sakit baru nak minum..Errrk betul juga mencegah kan lebih elok dari mengubati.. 



Bukan tu jer adalah lagi..Pokok Cili dan Pokok Limau Kasturi. Sedang elok pokok cili sedang meriah mengeluarkan hasilnya. Target seterusnya nak cari pokok tomata cherry...geram tengok tomato yang comel-comel gitu...tapi masih survey2 lagi kat mana nak beli.




23.12.15

Susun Suai Gambar (Jigsaw Puzzle)

Suka betul anak saya main jigsaw puzzle. Lagi-lagi berlatar belakang kartun kesukaan dia 'dibo the gift dragon'. Hadiah dari pakcik dia. Ingatkan tak layan rupanya terlebih excited lak dia nak main.


Benda baru haruslah di tunjuk ajar terlebih dahulu. Kitaorang duduk sebelah dia ajar macamana nak nak cantumkan puzzle tu..okeylah petanda yang baik sebab nampak dia enjoy dan begitu mengikut arahan yang diberi...hahaha. 



Bila adriana dah faham kitaorang lepaskan dia buat sendiri...monitor jer dari tepi. Walaupun cantuman puzzle tu masih belum 100% sempurna tapi saya puji tahap fokus yang adriana tunjukkan. Takde sedikit pun tanda nak 'give up' apatah lagi nak marah-marah ke apa..wat lek wat peace jer sampai berjaya. Bila dipanggil suruh pandang camera boleh dia buat dek....sabar jerlah nak oii..itu pasal semua gambar tunduk memanjang..hehe


Yeaayyy bagus adriana! Terus buat  'high-five' dan celek jari sesama kitaorang. yelah kenalah puji dan bagi semangat pada adriana baru dia rasa seronok. Ingatkan nak stop sekali dia sambung lagi daaa.... memang budak nie selagi tak bosan dia layan..

Memandangkan adriana menerima baik jigsaw puzzle nie , lepas ni boleh tambah koleksi dia.. asyik beli kereta..robot...kereta...robot pun boring gak..hahaha..Yelah aktiviti santai tapi banyak manfaat dia kepada si anak dari segi perkembangan minda, tahap fokus dan interaksi. 



22.12.15

Buah Katak Puru @ Nam Nam

Tak pasal-pasal buah nie dapat gelaran buah katak puru dek kerana kulit luarannya yang tak berapa comel. Jika dilihat permukaan dia pun agak mengerutu dan kurang menarik perhatian. Tapi bak kata orang tak kenal maka tak cinta.....tak makan mana nak tahu kan?


Ramai sebenarnya yang tidak mengenali buah nam nam nie, Yelah nak jumpa pun banyak dekat kawasan utara dan Pantai Timur Malaysia. Macam saya sendiri pun pelik mula-mua mendengarkan nama dan rupa dia. 


Tapi bak kata pepatah 'jangan menilai dari luaran'. Cuba dulu baru tahu penangan buah nam nam nie. Dengan rasa masam manis dia amboi boleh kecur air liur dibuatnya. Memang sedap dicicah bersama sambal kicap, garam dan kuah rojak. Eh ada orang makan bersama nasi tau. Pendek kata jangan pandang sebelah mata ye kegunaan buah nam nam nie. 

Tak teringin ke??Kot nak merasa kan cuba-cubalah kirim dengan kawan-kawan yang ada kampung kat Pantai Timur nun. InsyaAllah kalau ada rezekinya boleh rasa sendiri kehebatan buah nam nam nie.




15.12.15

Karipap King Kong

Terima kasih MB Selangor sudi bagi kitaorang cuti extra semalam..
Cuti2 duduk rumah sesajer bosan kot, alang-alang adik saya ajak tengok rumah baru dia.. apalagi kitaorang on jer. Tengoklah Puncak Alam sekarang makin 'havoc' dengan kawasan2 perumahan baru..kemain kan happening dulu2 hutan kiri kanan..seram jer nak lalu..
Kenderaan pun dah berpusu-pusu keluar masuk..yelah nama dah 'up'..tentu2 jadi tumpuan dan perhatian ramai.
Dari jauh ternampak banner Karipap King Kong tergantung pada salah satu gerai kat tepi jalan. Buat-buat jual mahal la mula-mula tu kononnya.


Sekali masa perjalanan nak balik tu mak saya ajak singgah sekejap.. sedap katanya. Mohlah cuba Karipap Kong Puncak Alam. Tengok saiz karipap tu pun wahhh kemain besar... sangat mengamit selera bila tengok.



Terdapat dua pilihan isi karipap iaitu ayam dan daging. Harga???Boleh tahan la RM4.50 seketul. Alah sesekali nak rasa sila pejam mata...hehehe



'Portion' dia agak besar jadi seketul pun boleh kenyang.. tapi kalau perut memang tengah kosong memang kena ngap seketul dua lagi kot......haha.. memang sedap bolehlah kalau lain kali terasa nak membeli...recommended.


9.12.15

Anak Pokok Buah-Buahan Mardi

Ada pesanan dari makcik-makcik saya minta carikan anak pokok buah-buahan kat Mardi. Diaorang memang rajin berkebun kalau boleh keliling rumah nak tanam macam2..Okeylah sebab kebetulan tengah cuti sebab ada hal nak buat di Serdang molek benarlah tu nak singgah membeli apa yang patut. 
Mardi tu kan agak luas tanya pakcik guard kat mana kawasan nak beli anak2 pokok.. okey terus dia bagi direction yang tepat.

Masuk dalam BB Shoppe staff dia suruh pilih anak2 pokok yang berkenan kat kawasan luar.. kat dalam ada jual benih-benih sayuran berbuah seperti bendi,terung, kacang panjang, timun, cili kulai dll. Harga cuma RM2 sepeket.




Pilih2 mana yang berkenan..tempat agak luas boleh tour sambil keluarkan peluh..exercise gitu..




Hampa sangat sebab apa yang dicari tak de stock!! huwaaa nangis... kitaorang cari anak pokok pisang tanduk dan anak pokok durian belanda tapi dah habis diborong pula.. memang mendapat permintaan ramai.. kalau nak kena datang lagi tapi diaorang pun tak sure bila stock anak pokok sampai.. 



Takde rezeki la kita makcik.. tapi nak beli anak pokok buah-buahan macam mangga, jambu batu, limau, durian, rambutan, dll semuanya ada di sini.




Kalau jauh dari Serdang boleh datang ke Stesen Mardi Jalan Kebun.
Ikut apa kata staff Mardi diaorang akan start semai anak benih di Mardi Jalan Kebun. tapi apa pun sebelum terjah telefon dulu kalau tak pulang dengan tangan kosong macam saya..hahaha

Alamat lokasi:-
Ibu Pejabat Mardi Serdang
Persiaran MARDI-UPM
No Tel: 03 - 8943 7464 / 8943 7311

Stesen Mardi Jalan Kebun
Jalan Kebun, Batu 7 Kampung
41000 Klang
Selangor
No Tel: 5161 15888



Keronsang Sabah

Cantik kan keronsang dalam gambar tu..
Cenderamata dari rakan saya yang baru balik travel dari Sabah.. outstation katanya...
Sakan betul hang sampai duduk berminggu-minggu kat sana ye..busy buat kerja kasi chance la..
Terima kasih banyak-banyak tau sebab ingat juga kat kakak mu nie...hehehe..

Sesekali dapat peluang menjejakkan kaki ke negeri orang kemain macam2 tempat dia redah....serampang dua mata sambil buat kerja sambil cuci mata..hahahah....seronok dengar pengalaman rakan saya menemui dan mencari kembara baru di sana. Malahan dia sanggup bangun seawal 4 pagi semata-mata ingin lihat rutin kehidupan penduduk di sana yang berniaga di market.. Panjang lebar kalu nak tulis nak sini takpe kita tunggu rakan saya share travel video log dia.. hari tu dah tengok satu..teruja okey.. Nanti dah upload saya kongsi dengan uols semua..



5.11.15

Sayang Kucing

Minat adriana pada kucing dah berputik sejak dia berumur setahun.
Pantang nampak kucing depan mata siap lah ada adegan kejar mengejar nanti..hahaha
Tapi masa tu setakat berani pegang-pegang manja ekor kucing jer
Nak dekat2 dengan kucing pun saya dan suami tak galakkan takut kena cakar dek kucing yelah adriana pun belum pandai handle kucing lagi.
Sekarang umur adriana dah dua tahun lebih.. boleh bagi lampu hijau..hehe
Amboi sejak dapat kelulusan terus menjadi bertambah penyayang
Terus berani nak belai-belai kepala dan badan kucing..

Haritu singgah makan tengahari kat kedai makan.. boleh adriana jual mahal..
Makan 2-3 suap selebihnya duduk melayan kucing.
Tengoklah macamana adriana tackle kucing tu..macam dah kenal lama jer..
Nak ada kucing sendiri memang tak akan dapat punya mummy daddy tak rajin nak jaga..huhuhu
Bila kitaorang dah abis makan.. nak balik kemain berat kucing tu nak lepaskan adriana..padahal baru jer jumpa...spesis kucing manja kot..
Agak-agak kalu bawak balik bela mau tak berenggang kan..



28.10.15

Sarapan Pagi | Sandwich Sardin

Masa awal-awal kitaorang bertapak kat Cyberjaya aiyohh tercekik tengok harga makanan dia.
mak aihh boleh tahan mahal. Beza kot kalau dibandingkan dengan USJ Subang Jaya masih banyak tempat yang ada harga yang berpatutan.
Kenalah berjimat cermat dalam ekonomi sekarang..
Pikir cara nak jimat budget..

Nah....menu pagi hari ini....sandwich sardin
Bahan mentah sudah dibeli....potong-potong semua dekat pantry office..

Selalunya tiap-tiap pagi menu sarapan mesti berbeza.
Kalau sempat ada yang memasak...
Tak cukup masa beli terus pun senang
Cukup bulan kutip duit collection buat modal penyediaan makanan..

Tengok kitaorang siap ada pembakar sandwich.. baru lah umpphhh dengan bau nya yang semerbak..

Team sarapan pagi yang manis dan ceria..haha..tak cukup korum lagi tu..ada tengah sibuk menelek kerja..sebelum mula kerja kitaorang akan makan beramai-ramai kat situ.. suka-suka kan buat situ port makan..
Baguslah apabila konsep kerjasama dan perkongsian di aplikasikan yang berat sama dipikul dan yang ringan sama dijinjing.


26.10.15

Projek Balkoni

Idea nak berkebun nie saya set nak buat masa awal2 pindah rumah...semangat  ke arah menghijau bumi..amboi azam tak boleh blah..hahha
Tapi tup2  perlaksanaannya agak perlahan macam kura2 merangkak... dua bulan terlajak dari landasan ..huhuhu... mana taknya kena tunggu weekend baru bergerak mencari barang2...kdg2 ada hal lain so tak boleh buat apa...drag lagi..takpe2 rileks tak lari gunung dikejar...:)
Ruang balkoni apartment saya agak  terhad nak tanam macam2 pokok....target tanam pokok2 sayur yang comel2, jer....bila nak guna main2 petik2 jer kat luar rumah haaa tak ke menyenangkan kerja...i like!!


mula2 tanam anak pokok lidah buaya...pacak keratan pokok daun sup... cucuk cili padi dalam tanah sebagai percubaan.. nak test serasi ke tidak tangan tu.. orang tua2 kan kata kalu tumbuh elok bolehlah nak jadi penanam pokok yang berjaya..hehehe


Sebab dua pasu success..secara rasminya halia selamat menjadi penghuni pasu ketiga

Lidah buaya & daun sup  tanam 10 Oct, Halia tanam 26 Oct :)
Happy2 sebab ada perkembangan baik... cukup 3 pokok dulu..insyaAllah kalu berjaya tumbuh dengan baik boleh tambah pokok yang lain.. yang tak remeh penjagaannya... tak perlu banyak2  sebab saya takdelah rajin nak membelek pokok hari2...wait and see okey :)




My HeartBeat