Pages

26.12.13

Fesyen Balung Ayam

Tadi my sis ada tag photo kat Facebook, memang tak de kerja kan dia.. mentang2 cuti panjang, kemain pandai menghabiskan masa yang terluang. uols tengoklah sapa yang jadi bahan kajian dia.. free2 jadi model tak bertauliah ye.

Habis dia difesyenkan rambut budak kecik nie.. taulah rambut dia tak berapa nak ada lagi. terus kena transform menjadi fesyen balung ayam rambut tu.. huwaaa aunty.. tu gegirl bukan boy okey suka2 hati je tau.....sabar jelah ye.



17.12.13

Kad Tambang Intrakota

Bertahun kad tambang intrakota tersimpan dalam box misteri me, ahaks misteri la sangat. Nak buang macam sayang ajer manalah tahu kot2 boleh masuk rekod malaysia uishh sejarah tu hehehe, jadi biarlah dia duduk baik2 dalam box tu. Dulu me memang pengguna tegar public transport, wajib la ada kad tambang nie takderlah tercari-cari duit syiling. tapi bestnya tambang baru 90sen. 
Sebelum nak guna kenalah top up dulu, selalunya me bayar dekat jalan silang nun.. ada port diaorang kat situ. Bagi duit nanti orang intrakota akan tambahkan nilai kad pada mesin khas.
Kalau sebut Intrakota, mesti ramai tak tahu sebab ia nama lama bagi RapidKL. Sekarang me tak gunakan public transport..lagi convenience naik kereta sendiri.



16.12.13

Tong Sampah Baru

Dari jauh warna merah pada tong sampah nie begitu menarik perhatian mata. Mesti Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) letak time weekend sebab pagi tadi baru dah ada. Nampak comel bentuk dia... hehehe.. unik kan tong sampah nie tempat puntung rokok dia sebijik dah rupa rokok.

Sometimes ada perokok yang suka-suka hati campak puntung rokok merata-rata lepas merokok aduh  mengotorkan kawasan kan, bila ada gini punya cantik tong sampah apalah salah buang puntung rokok tu bebaik. Takdelah mencemarkan mata yang memandang ..hehehee.





Siap tertera ''gunakan saya'' pada body tong sampah tu, dah orang sediakan baik punya kemudahan jangan pandang jer...sampah tu pandai2 lah buang kat tempat yang sepatutnya. Hidup dalam persekitaran bersih..dan cantik kan lagi bagus.


15.12.13

Hadiah Dari 8share.com

T-shirt yang terima hasil penebusan contribution point(cp) pada 8share.com. Me aktif jer sharing campaign2 mereka kat FB dan sikit sebanyak dapatlah menikmati hasilnya. Bolehlah dari takde kan.. hehee
Nice t-shirt dia.. i like.Thanks 8Share.



12.12.13

Siput Sedut

Pelik betul dengan si siput sedut nie, suka betul dia keluar awal2 pagi. Orang kata kalau rajin bangun pagi insyaAllah murah rezeki tapi kenapa ????....kenapa masa orang nak cepat, nak bergegas keluar..itu time si siput sedut memunculkan diri.. ishh sibuk betul tau dia nie.
Berapa laju sangat si siput sedut nie boleh speed..ermm memang taklah.. macam makan angin..hahaha. slow melow ko...maka kitaorang yang tak berapa nak laju nie tercangak2 kat belakang dia. Kenalah tunggu line clear baru boleh potong siput sedut. Safety comes first.

Ngade siput sedut nie suka2 hati dia , jalan nie kitaorang pun nak lalu tau.. :p







10.12.13

Orang KL Mesti Happy Dengar Nie

Faham sangat bila cuti nuzul al-quran muncul orang KL mesti bengkek semacam jer dengan orang Selangor. Panas hati tu tak yah cakap lah. Jeles tu ada lah sikit-sikit..hahaa. Biasalah kata cuti inilah masanya Orang Selangor pakat2 serbu KL..habis bersepah kedai kat masjid jamek rugilah kalau tak jelajah, ha tu belum masuk lagi SALES kat SOGO nun...misi menghabiskan duit katanya. Korang pun tau jelah jalan kat KL  macamana dia punya sesak... bila semua dah menghurung ibu kota tercinta, ha menjawablah double triple jem la jawabnya... maka lambatlah orang KL masuk dan balik kerja.. Naik terus stress level diaorang.

Tapi itu dulu, me rasa orang KL harus happy sokmo baca nie sebab next year, depa pun dapat cuti masa nuzul al-quran. Yahooo bolehlah berehat2 dekat rumah time2 cuti tapi rasa2kan depa pun sakan dok sesakkan jalan, biasalah orang Malaysia suka benar shopping.. Ha dah takde lah sungutan dari orang KL lagi.


7.12.13

Percuma Calendar 2014 Bergambar Sendiri

Pejam celik pejam celik, tahun 2014 bakal mengintai kita. Penghujung tahun nie of course memasing dah mencari2 calendar untuk tahun depan. Next year planningkan. Ada gak kedai yang bagi FREE calendar kat customer. Tapi kalau dapat calendar yang boleh letak gambar sendiri lagi best sebab boleh feeling2 ala  model calendar gitu :p..Eh nak letak kesayangan uols pun molek..
Syazwani Mazlan nak hadiahkan Calendar 2014 Bergambar Sendiri kepada uols yang bertuah. Baik punya quality tau. Me suka tengok calendar yang colourful bila tengok rasa berseri ruang. Mehlah join beramai2 lagi ramai yang sertai lagi ramai pemenang.



6.12.13

Misi Bantuan Ops Banjir

Pastinya ramai sedia maklum dengan musibah banjir yang sedang melanda beberapa negeri di Selatan dan Pantai Timur Malaysia. Memang kesian sangat tengok nasib mangsa2 banjir kat sana sampai ada yang terputus bekalan makanan katanya...dahlah bergelut dengan kesejukan...kelaparan lagi...aduh tak boleh imagine camner.... yelah bencana alam hadirnya bukan boleh dijangka, sedikit sebanyak keadaan boleh jadi sedikit kelam-kabut tambah lagi kekurangan agihan barang keperluan di beberapa tempat. 
InsyaAllah kita2 yang bernasib baik nie boleh membantu meringkankan beban saudara2 kita disana. Yang dekat tu singgah2 jenguk jika berkelapangan. Antara keperluan yang diperlukan semuanya ada tertera dibawah.
Yang berada jauh atau tak free nak datang boleh ajer hulurkan sumbangan ke account bank mereka. Niat baik jangan ditangguh. Pastinya sedikit sebanyak membantu dari segi keperluan harian mereka.


3.12.13

Parking Berbumbung

Lama sudah tak menyoping di Mydin USJ, yelah nak menyinggah pun kena tengok timing. Salah timing hah bercinta la ko dalam jem. Tambah2 area sini tengah busy dengan MRT construction. Bila datang baru2 nie eh tengok macam lain jer macam okey jer perubahan terbaru dia. Ala2 lepas makeover gitu. Habit orang malaysia faham2 jelah seboleh habis nak parking dekat dengan kedai/mall. Malas la tu nak jalan jauh2....fuhh penat katanya. Tapi kena pikir gak time hujan memang leceh kot nak mengangkut barang jauh2, gerenti habis basah lencun satu badan la jawabnya...ermm tu salah satu alasan sebab nak parking dekat :p

Its a good idea bila depa letak bumbung kat parking area, tak perlu gigih nak berlari-larian ke kereta dalam kehujanan gitu.


Banyak kawasan parking dia.. tak yah nak rebut2 parking dalam building lagi.


27.11.13

Nyamuk Aedes

Gara2 demam denggi sorang officemate me kena tahan kat hospital. Platlet dia drop below 100, paras bahaya jugak tu. Bila ada kes gini teringat pengalaman sendiri. Masa tu sekitar tahun 2004 zaman remaja2 gitu, Mula2 ingat demam biasa jer., buat rileks la tapi dua tiga hari demam tak kebah2, tambah lagi asyik muntah2...selera makan out.. terus pi klinik nak check, sekali hambik kau doktor suspects denggi , terus refer PPUM untuk pemeriksaan lanjut. Nasib mak abah yang teman pergi sana. Kalau sensorang alamat tak sampai la kot.. orang sakit katakan..;)

nyamuk jahat! nyamuk jahat! nyamuk jahat!
Punyalah siap2 packing baju takut2 kena tahan wad. Berdebar2 jantung nie. Lepas blood test.. nurse masukkan 2 botol air dalam badan dah boleh balik hoooreyy lega. Tapi esok kena datang balik untuk blood test, platet kena monitor tak boleh drop. Bayangkan dengan sendi2 satu badan sakit.. lenguh lagi.. nak berdiri berjalan tu aduh seksa sangat. Gigil kaki weyy. terasa seperti dimamah usia gitu huhuuh.
Walaupun makan masa nak sembuh tapi progress berjalan lancar. Teori minum air 100 plus memang boleh digunapakai cuma seeloknya buang dulu gas dia. Kembung perut eh sebab kena minum air banyak2 untuk elakkan dehydration. Mendapatlah kesan lebam kat pelipat kiri kanan lengan kesan cucukan semasa nurse ambil darah. Ibarat mimpi ngeri tapi bersyukur sangat2 sebab sembuh balik. alhamdullilah.


26.11.13

Pureen Stock Clearance Promotion | 30 Nov - 1 Dec


Company: Pureen Malaysia
Date: to
Venue: Summit Company Sdn Bhd, Lot 6, Jalan 19/1, Petaling Jaya, Selangor



22.11.13

Mamalove & Sweet Heart Warehouse Sale | 29 Nov - 1 Dec

Company: Mamalove Malaysia / Sweet Heart Malaysia
Date: to
Venue: 21, Jalan Anggerik Mokara 31/47, Seksyen 31, Kota Kemuning, Shah Alam, Selangor

Mamalove & Sweet Heart is having its Baby Products Warehouse Sale now. Enjoy discounts on baby stroller, baby car seats, baby walkers, baby cots, baby play pens, baby bouncer, baby high chairs, baby accessories and many more.


19.11.13

Parking Sine Tabuli

 
Erkk apa sudah jadi dah?? Tolong terjemahkan boleh.. lintang pukang terus ejaan ayat dia, haih rosak-rosak.. sebenarnya faham jer apa yang dimaksudkan iaitu Parking Sini Tak Boleh.. mesti guard kawasan yang tulis tapi tulah penangan bangla masuk malaysia habis 'dicantikkan' bahasa rasmi negara kita nie. Sabar jelah ye.



18.11.13

Baby Teeth

Credit BreastFeeding Zone

Comel betul carta gigi baby nie. Kalau diperhatikan ginilah aturan dan susunan setiap gigi susu yang tumbuh tapi ikut budak la kan tak semua ikut 100% pun. Macam adriana dah ada 4 batang gigi di atas dan 2 batang gigi di bahagian bawah ,  memang cun2 ikut turutan no 1,2 dan 3 ... no 4 coming soon.

 Haih.. malu nak tunjuk gigi comel saya!



Otak Kanan - Teknik Jepun Shichida Methods

Something yang menarik yang me nak share dengan uols specially parents, semestinya sebagai ibu bapa, kita akan sentiasa mencari dan mengali ilmu2 tentang kekeluargaan yang bukan sahaja bermanfaat kepada ibu bapa bahkan kepada anak-anak juga.

Teknik Jepun Shichida Methods

Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia antaq anak die 2 thn pergi Sichida kelas...yakni kelas yg di uruskan oleh jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah penggunaannya. Kelas ni mahal,kalau kelas tadika juanna yg aku nak masukkan tahun depan tu cost nye lebih tinggi dari cost kite satu semester kat ITM, tapi boss aku ni atas kesedaran bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas tu utk ajar anak2 depa dan melayu cuma setengah kerat aje...dia pun bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk ajar aku dan staff melayu yg lain.

Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang, sebab baru seminggu aku buat kat anak aku...dah nampak keberkesanannya.

1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati...kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur, ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation. Aku buat kat anak aku sebab die bangun
pagi lambat pas tu siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat dia, dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun awal....sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk sabtu n Ahad.

2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna card seminggu je,sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan pendek-pendek..buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang
cepat-cepat..macam..a..b..c..d..e, insya Allah cepat die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar...potonglah gambar kat mana-mana dsb.

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi takpe....satu lagi cuba korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg korang lukis tu kat sebelah lagi...ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan....Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai....sebab depa makan guna chopstik...chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau tengking anak........sebab depa boleh simpan semuanya dalam otak kiri....kalau termarah depa, pi balik kat cara no 1 tadi, and mintak maaf kat die.....

5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat die orang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah merapu takpa.....kita pun bukan tak biasa merapu....

6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam....bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu........ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat.....semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat setengah jam sehari....tak payah lama-lama.

Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks...tak boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak jadi....Buat kena ikhlas, and merendah diri sikitlah bila dah terror ini semua satu cara yng Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..betui dak......Aku pun tengah try lagi ni...

Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca....

Kaunselor UTM pun ada cakap benda yang sama dan dia ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak. kalau kita banyak sangat guna perkataan jangan kat anak-anak.....itu lah yang anak akan buat.....so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain plak...contohnya....Tolong senyap Abang,,,berbanding Jangan bising bang..

Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2 ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan.

By Kaklong Mie (FB)


16.11.13

Reunion Geng Sekolah Menengah

Standard la kan bila masing2 dah berkerjaya...berkeluarga nak jumpa geng2 lama zaman sekolah ermm berjanggut beb. Plan la camner pun last2 gerenti cancel sebab korum tak cukup. Payah gila nak suit dengan semua orang punya schedule. Nak buat macamana masing2 ada komitmen sendiri....tak boleh buat apalah. Tapi bila benda yang tak beria2 dirancang, tak dicanang awal2 itulah yang berjaya dilaksanakan....ha acaner tu??
Finally, dapat together2 juga. Sekolah gegirl geng nya pun dah tentu2 gegirl..haha. 4 mak budak 2 anak dara..cer teka :p
 


 Yang kiri single lagi.. nak kenal roger me.. hehe 


Ada hadiah uols! Nak seronok2, nak bagi kecoh2 skit.... setiap org kena bawa satu hadiah....lepas tu kita exchange.. ala uols pun mesti pernah buat. Hadiah ditetapkan dalam average RM10-RM15..tak lebih tak kurang.. murah2 jer janji value persahatan tu tinggi.....cewah.


Cabut undi! Setiap seorang diberikan satu no contoh no 2, bila cabut undi tak boleh dapat no 2 gak sbb nak tukar hadiah dgn orang lain kan. Tiga kali kitaorang undi semula sbb ada yang dapat no sendiri.


Dengan hadiah masing2.. apa hadiah tu biarlah rahsia..:p



Sembang2..makan2..exchange hadiah. Biar pun masa agak mencemburui dapat bersua muka sekejap pun seronok tak terkata.. actually kitaorang still berhubung dalam FB..whatapps...alah semua pun duduk dalam area klang valley cuma nak berkumpul jer payah. Next plan?? Tak boleh  plan apa2 lagi tapi InsyaAllah jika ada kelapangan kita berjumpa lagi.


My HeartBeat