Pages

23.12.15

Susun Suai Gambar (Jigsaw Puzzle)

Suka betul anak saya main jigsaw puzzle. Lagi-lagi berlatar belakang kartun kesukaan dia 'dibo the gift dragon'. Hadiah dari pakcik dia. Ingatkan tak layan rupanya terlebih excited lak dia nak main.


Benda baru haruslah di tunjuk ajar terlebih dahulu. Kitaorang duduk sebelah dia ajar macamana nak nak cantumkan puzzle tu..okeylah petanda yang baik sebab nampak dia enjoy dan begitu mengikut arahan yang diberi...hahaha. 



Bila adriana dah faham kitaorang lepaskan dia buat sendiri...monitor jer dari tepi. Walaupun cantuman puzzle tu masih belum 100% sempurna tapi saya puji tahap fokus yang adriana tunjukkan. Takde sedikit pun tanda nak 'give up' apatah lagi nak marah-marah ke apa..wat lek wat peace jer sampai berjaya. Bila dipanggil suruh pandang camera boleh dia buat dek....sabar jerlah nak oii..itu pasal semua gambar tunduk memanjang..hehe


Yeaayyy bagus adriana! Terus buat  'high-five' dan celek jari sesama kitaorang. yelah kenalah puji dan bagi semangat pada adriana baru dia rasa seronok. Ingatkan nak stop sekali dia sambung lagi daaa.... memang budak nie selagi tak bosan dia layan..

Memandangkan adriana menerima baik jigsaw puzzle nie , lepas ni boleh tambah koleksi dia.. asyik beli kereta..robot...kereta...robot pun boring gak..hahaha..Yelah aktiviti santai tapi banyak manfaat dia kepada si anak dari segi perkembangan minda, tahap fokus dan interaksi. 



1 comment:

My HeartBeat