Pages

14.11.13

Keropok Bayam

Apa ada dalam itu balang ye?? Ha nie nak cerita. Keropok asli tanpa bahan pengawet dan perasa tiruan, memang tak ragu2 nak makan sebab bukan sahaja sedap tapi berkhasiat juga. Haruslah berkhasiat sebab guna sayur sebagai bahan utama. Laju depa makan sampai tinggal suku jer dalam balang.. krak krukk..krak.kruk..bunyinya..

Ginilah rupa keropok bayam yang sedap dikudap semasa tengah bosan2..sambil2 tengok TV ker atau pun time berpicnic pun boleh. Simpan dalam bekas kedap udara..tahan lama skit. Cantik terbentuk jer rupa dia kan.
opps sebelum terlupa nak bagitau bahan2nya... ini resepi dari kakak opis...she rajin bawa macam2 kat opis..murah rezeki kan kalu rajin menjamu orang nie...so kalau uols nak try dipersilakan.

Bahan2 seperti berikut. Sukatan ikut sesedap rasa uols la ye.
1) Campurkan sedikit tepung beras bersama tepung jagung
2) Sedikit udang kering, ikan bilis dan bawang putih (Blend)
3) Campur bahan No 1 dan No 2 bersama. Biar serasi org kata.
4) Salutkan sawi bersama bahan diatas.
5) Siap untuk digoreng.


2 comments:

  1. sometimes bila hari raya ada juga akak beli kerepek bayam ni, mak akak pun pernah try buat.. kalau betul rangup ok jugakla. =)

    ReplyDelete
  2. @imie - ooo ada org jual ye, tak pernah jumpa lagi..

    ReplyDelete

My HeartBeat