Pages

13.8.14

3 Waktu Dilarang Mandi

Pesan orang2 tua sering mengingatkan elakkan mandi lewat2 malam takut terkena paru2 berair... boleh effect pada kesihatan kita sendri dan me ada terbaca beberapa waktu lain yang sebenarnya sangat tidak digalakkan untuk mandi.....nie nak share untuk info dan pengetahuan kita bersama.

A. 30 Minit Setelah Solat Asar.
B. Setelah Maghrib.
C. Setelah Isya' sehingga pukul 12 malam.

Penjelasan :
A. 30 minit setelah solat asar itu adalah waktu dimana darah didalam diri kita ketika itu sedang panas, jika kita mandi ketika itu, akan menyebabkan badan menjadi lelah dan penat untuk melakukan pekerjaan.

B. Jantung kita setelah maghrib sudah mulai lemah untuk melakukan perkerjaan. Jadi, kajian menunjukkan bahwa ketika ini jika kita mandi akan menyebabkan paru-paru boleh dimasuki air dan boleh menyebabkan paru-paru basah.

C. Setelah solat isya, ini saat jantung kita sedang melakukan istirahat, jika mandi ketika ini akan menyebabkan kerosakan jantung akibat kemasukan air.
Sebaiknya mandi setelah 1 jam dari jam 12 malam. Antara pukul 2 - 3 pagi, itu akan lebih memberikan energy kepada badan seperti mana bateri yang telah lemah di cas semula.

 
 credit facebook


No comments:

Post a Comment

My HeartBeat