Pages

17.6.10

Pelan Diet Rakanku

Kagum sungguh aku pada rakan baikku yang berjaya menurunkan berat badannya sebanyak 3kg dalam masa seminggu, fantastic la dear...tak payah keluar cost langsung, disebabkan rakanku tidak ada masa nak exercise maka beliau telah menggunakan pelan pemakanan yang diambil masa datang kat sebuah slimming centre.. .Aku yang baik hati ini nak share la kat korang pelan pemakanan yang dia follow dalam usaha mendapatkan berat idamannya..


Pelan Pemakanan

Breakfast ( 8.00am – 10.00am)

1. Roti putih – 1 keping

2. Biskut Kering – 1-4 keping

3. Nestum 3 in 1

4. Oat

5. Yogurt (low fat / kiwi / strawberi sahaja)

** Semua menu di atas hanya boleh pilih salah satu sahaja .

**Air putih sebanyak 1 liter dari pukul 8.00am – 12pm

Lunch (12.00pm – 2.00 pm)

1. Nasi (4 sudu ) + sayur + ayam/ikan (tidak berminyak)

2. Bihun sup (sup x boleh dimakan)

3. Spaghetti

4. Yong tau fu ( 5 shj)

** Semua menu di atas hanya boleh pilih salah satu sahaja .

** Air putih sebanyak 1 liter dari pukul 2.00pm – 7.00pm

Dinner (7.00pm)

1. Sayur/buah

2. Ayam/telur/ikan

** Air putih sebanyak 500ml dari pukul 7.00pm – 12.00pm

Avoid ( dilarang)

1. No banana, no mango, no durian, no fast food, no fried food, no peanut, no butter, no chocolate

2. No carbohydrate at dinner

3. All food to cook in low salt or low oil method (starting better no oil)

4. Only kiwi, strawberry, dragon fruit, guava, green apple and star fruit only

***No taken 2-4 hours before sleep



Banyaknya kena pantang makan kan, nafsu makan banyak memang kena tahan betul-betul!! ..sob..sob..sob..

nasib baik berat aku masih dalam kategori ideal..diet-diet masih tak perlu lagi..lega ..

tapi seriuslah kalu korang nak diet, try la ikut pelan ini sebab rakan ku dah buktikan dia berjaya

dan paling penting kena disiplin la. Hati mahu cekal jangan hangat-hangat tahi ayam saja..


2 comments:

  1. Wah..bagus2....nazz siap print lagi..

    ReplyDelete
  2. hahaaha..thanks kak shida sbb sediakn deit yg ideal..btw,nnty mira kat sana nk try larh..mne larh thu jadi kerw kn?hihihi..

    ReplyDelete

My HeartBeat