Pages

15.8.13

Kumpulan Darah Pemberi & Penerimanya

Dolu-dolu masa kena demam denggi pernahlah ada pengalaman kena cucuk sebab nak ambil sampel darah, tapi time tu tak ambil port pun nak tahu jenis kumpulan darah dalam badan. Maybe dek melayan rasa kesakitan yang lebih. Tapi endingnya bila orang tanya darah jenis apa memang errrkkk tak tahulah jawapnya.
Lagi sekali kena ambil darah sewaktu pregnant, biasalah nak check tahap kepekatan darah dan nak detect kalau ada masalah-masalah lain. Dari situ me tau ohh rupanya... darah B+, Bila dah tahu barulah boleh faham jadual kat bawah nie.

See betapa pemurahnya kumpulan darah O, kumpulan lain boleh terima darah darinya tapi diri sendiri kena guna darah dari kumpulan dia sahaja. AB+ lak jenis kedekut tapi untung dek badan. Kalau uols berhajat nak derma darah jangan lengah2kan. InsyaAllah dapat membantu sesama insan yang lain.

No comments:

Post a Comment

My HeartBeat