Pages

9.1.12

Tips Kurangkan Rasa Mengantuk

Arghhhh!! Seksanya nak menahan rasa ngantuk yang dialami selepas makan tengahari.. sedetik demi sedetik mata terasa berat sungguh.... Sehingga huruf-huruf yang menari-nari depan screen lappy dilihat makin lama makin mengecil...Haru sungguh ehhh....mau terlelap atas meja ni kang!

Meh try test tips kat bawah ni boleh mengurangkan rasa ngantuk tahap gaban tu... agak-agak berkesan tak??


1) Meluru dengan pantasnya ke pantry opis cari air panas bancuh teh or milo.. tapi paling mantop Nescafe!. Pehhh dapat hirup secawan memang cara lah...harus buntang mata celik terus...hehehhe





2) Makan gula-gula yang berwarna-warni yang maniss gitu, boleh beli kat kedai ikut tekak mana yang suka...... opsss awas jangan terlebih nanti kencing manis naya pulak.... kurang ngantuk tu sikit bila pekena gula-gula.





3) Cari jiran tetangga sebelah meja ajak beborak satu dua hot topik atau yang kelakar....... dapat jenis yang kepala gila-gila lagi senang kerja...mau senak perut manjang ketawa.....Tapi sekejap-sekejap dahlah jangan sampai terbabas lama mau boss jeling tajam....hilang rasa ngantuk sambung balik kerja.




Cukuplah 3 tips yang paling mudah dan praktikal untuk dibuat.. kalu semua cara tak jalan rasa mengantuk lagi.. ermmmm ada satu tips boleh dibuat... cuma kena tengok line clear ke tidak...cepat scroll bawah
















Abis dari sakit kepala menahan ngantuk baik ambil alternatif terakhir lelapkan mata beberapa minit. Tak yah lama-lama gerenti segar lepas tu.


p/s: tips ini tidak semestinya sesuai untuk semua orang dan bergantung kepada keadaan persekitaran kerja anda untuk digunapakai. Selamat Bekerja!!




3 comments:

  1. sokong! patutnya buat je cam tu tadi..huhu

    ReplyDelete
  2. ngehehe.. sy kalo xtahan sgt ngantuk dlm klass, sy tido je.. lec xkisah, hihi~..

    ReplyDelete
  3. ijah : kalau ikut tak la muka layu semacm jer tadi..muhahah
    nisa : wahh sportingnya lecturer dier..hehehe

    ReplyDelete

My HeartBeat